Första 2 veckorna i USA – sammanfattning

Hej på er! Idag har jag varit i USA i exakt 2 veckors tid. Idag är det måndagen den 1:a oktober (skriver detta runt midnatt så kommer väl tekniskt sett läggas upp på tisdagen haha) och det var måndagen den 17 september kl 06:35 som planet ifrån Landvetter skjutsade iväg mig emot mitt 12 månader långa äventyr i Amerikatt. Det har vart två ytterst händelserika veckor och jag tänkte i detta inlägget skriva en sammanfattning om allt som hänt hittills!

Dag 1 – 17 september – Avresedagen:

Jag gick upp 03:00 för att ta mig in till Landvetter och hinna i tid till mitt flyg som skulle avgå 06:35. På flygplatsen mötte jag även upp en tjej, Alice, som dels åker med samma organisation som jag (STS) men även skulle bo i Minnesota bara en kvart ifrån där jag skulle bo, hur sjukt?! Vi steg på planet och 08:15 landade vi i Frankfurt där vi hade en layover på 5 timmar. Där mötte vi även upp en annan svensk tjej, Julia, och en norsk tjej, Selma, som skulle på samma Au Pair Academy som vi. För att kort förklara vad detta innebär så spenderar man 3 dagar i New Jersey/New York och det är som ett prep camp inför sitt år som au pair. De går igenom viktig information, saker som kan vara bra att tänka på osv, men vi fick även möjlighet till att åka in till NYC för att uppleva New Yorks äkta stadsliv! Kl 13:25 åkte vi vidare till Newark. Vi landade i Newark ca kl 16 amerikansk tid och efter att ha stått i säkert en timme i väntan på att få gå igenom passkontrollen blev vi klara, tog våra väskor och hoppade på bussen som skulle ta oss till hotellet där Au Pair Academy skulle äga rum. Väl framme på hotellet var klockan närmare 18 på kvällen, vi checkade in och hade ett kort välkomstmöte med AuPairCare (vår organisation i USA). Efter det mötte vi upp ytterligare en svensk tjej, Andrea, (Jag, Alice, Julia, Selma och Andrea var en grupp som hängde mycket med varandra under våra tre dagar på Au Pair Academy. Jag och Alice bor i Minnesota, Selma och Andrea i Kalifornien och Julia i Illinois) och där på kvällen gjorde vi ärligt talat inte så mycket. Vi åt en riktigt god pizza som fanns att beställa på hotellet men sen efter det gick folk och la sig då det varit en lång dag med mycket resande. Men nu var vi iallafall framme i USA och nästa dag började Academy på riktigt!

Dag 2 & 3 – 18 & 19 september – Au Pair Academy

Dessa två intensiva dagar spenderas på Academy där vi får massa massa massa information om allt mellan himmel och jord som rör au pair året. Jag har filmat en hel del ifrån dessa dagarna och hade tänkt klippa ihop en video där man får se vad vi gör. Så därför tänkte jag skippa att skriva om dagarna på Academy och så får ni istället kolla in videon som förhoppningsvis kommer upp snart!

Dag 4 – 20 september – Åker vidare till värdfamiljen

Det har blivit torsdag och detta är dagen vi åker ifrån Academy i New Jersey/New York och vidare till våra värdfamiljer i den stad och stat där vi kommer spendera dessa 12 månader. Efter att ha haft Academy class på morgonen och sedan ätit lunch började folk göra sig redo för att lämna hotellet och åka till antingen Newark flygplats eller JFK (beroende på vart man flög utifrån). Det fanns även en del au pairer som skulle bo hyfsat nära New York området vars värdfamiljer istället kom och hämtade upp dem på plats vid hotellet. När man kommit fram till Academy 3 dagar tidigare hade man blivit uppdelade i färgkodade grupper, rosa, svart, grön osv. Jag tillhörde grupp svart. Det var också i dessa grupper man lämnade hotellet då de med samma färg skulle till ungefär samma ställe. Så folk lämnade hotellet pö om pö under hela eftermiddagen. Kl 13 var det min och Alice grupps tur och vi begav oss mot Newarks flygplats! Jag tror vi va 5 pers som skulle till Minnesota, alla någonstans runt Minneapolis-området, som då flög tillsammans. Kl 16 lyfte planet till Minneapolis, snart skulle vi få träffa våra värdfamiljer och alla var väldigt exalterade men samtidigt lite nervösa. Ca 3 timmar senare landade vi i Minneapolis. Äntligen var man framme! Här ska man spendera 12 månader, ett helt år, galet! Vi steg av planet och på vägen till baggage claim kom vi fram till någon slags arrival plats där vi alla au pairer fick träffa våra värdfamiljer! Där stod mina tre värdbarn, Colin, Rhys och Oscar och även min värdmamma Katie med små amerikanska flaggor i händerna för att välkomna mig. Efter att ha kramats och sagt hej gick vi vidare för att hämta upp mitt incheckade baggage. Kramade även om alla andra au pairer innan vi skildes åt och sedan bar det av mot hemmet i staden Blaine där jag nu skulle bo (ca 30 min utanför Minneapolis). När vi kom hem träffade jag även au pairen (Sara från Spanien) de hade haft under detta året som gått, (som nu skulle bli ”avbytt” av mig och skulle åka hem) min värdpappa Jami och deras hund Cucumber. Fick ett väldigt varmt välkomnande och en väldigt bra känsla av familjen redan från första början. Nu var klockan runt 7-8 på kvällen och efter ännu en händelserik dag var det dags att sova!

Dag 5 – 15 – 21 september till 1 oktober – Första 10 dagarna

Tänker att jag sammanfattar mina första 10 dagar här i Minnesota lite kort då detta inlägget redan blivit väldigt långt haha. Kom ju hit på en torsdag och de första dagarna, alltså fre-sön jobbade jag inte utan den helgen fick jag ta det lugnt, vila (Au Pair Academy hade ändå bränt ut oss lite) och lära känna familjen samt området. Sara (spanska au pairen) visade mig runt i området och var väldigt trevlig och snäll som svarade på alla frågor jag hade. På måndagen började jag jobba, dock tillsammans med Sara som fortfarande var kvar då vi överlappade två dagar innan hon skulle hem. Detta var väldigt skönt då jag kunde se hur hon gjorde allt med barnen och jag bombade henne även med massa frågor om hur man gjorde allting osv. På tisdag kväll sa vi hejdå till Sara som nu var klar med sitt au pair år och skulle hem till Spanien igen. På onsdag var första dagen jag jobbade själv, jobbade även torsdag och fredag men sen var det helg igen och då var jag ledig! Under denna veckan mötte jag även upp Alice och så åkte vi till Mall of America mest för att kolla in stället. Herregud… det är ju GIGANTISKT! Köpcentrumet är ett av de största i hela USA och ja, de märktes. De hade fan en nöjespark inne i själva köpcentrat. Sjukt haha. Under denna helgen som nu var mötte jag och Alice på söndagen (alltså igår) upp ett gäng med andra svenskar som oxå jobbar som au pairer och bor i närheten av oss. Vi åt lunch på Olive Garden och gick även sen vidare till ett kaffeställe för att prata ännu lite till. Det var riktigt kul att träffa och snacka med andra som är i samma sits som en själv, det var även gött å prata lite svenska haha. Idag var det ju måndag, start på arbetsveckan igen (skriver detta sent på natten så tekniskt sett är det tisdag redan haha). Idag hade ingen av pojkarna skola då det var stängt så fick ta hand om alla 3 barnen i 10 timmar, men det gick faktiskt bra! Jobbade från 8-18, sedan åt vi middag och sen har jag bara legat i sängen och kollat på idol. :)

Nej nu har jag suttit här i typ 1,5 timme och skrivit detta inlägget, så nu känner jag att det nog är dags att sova. Kände dock att jag verkligen behövde sammanfatta allt som hänt hittills så jag skulle kunna komma igång och blogga i present time! Väldigt skönt att nu ha det avklarat. Vet att detta inlägget kanske blev lite hoppigt och otydligt men lovar att alla bitarna kommer falla på plats allt eftersom jag skriver mer här på bloggen. :) Vet att jag inte heller lagt med bilder i något av inläggen ännu, men det kommer det med! Ska skriva allt detta på engelska med men hinner inte detta nu, så tänker att det får bli ett separat inlägg istället. Om du orkat läsa ända ner hit, bra jobbat! Godnatt, ha det bra så hörs vi snart igen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *